Kennismaking met de instructeur

Wanneer je besluit om rijlessen te nemen, is het verstandig om eerst een proefles te volgen. Een proefles is een kennismaking met de instructeur en de auto, en geeft je een idee van hoe de rijlessen zullen verlopen. In deze blog zal ik ingaan op hoe een rij proefles aan de gang gaat.

Kennismaking met de instructeur
De proefles begint meestal met een korte kennismaking met de instructeur. Hij of zij zal zichzelf voorstellen en wat informatie geven over de rijlessen. Tijdens deze kennismaking heb je ook de gelegenheid om vragen te stellen en eventuele zorgen of angsten te bespreken.

Controle van het rijbewijs
Vervolgens zal de instructeur controleren of je een geldig rijbewijs hebt. Als je nog geen rijbewijs hebt, hoef je je geen zorgen te maken. De instructeur zal dan vragen of je al eerder hebt gereden en of je bekend bent met de basisprincipes van autorijden.

Controle van de voertuigbediening
Na de controle van het rijbewijs zal de instructeur de voertuigbediening met je doornemen. Je krijgt uitleg over de pedalen, de versnellingsbak, de remmen en de richtingaanwijzers. De instructeur zal je ook laten zien hoe je de autogordel moet gebruiken en hoe je de stoel en spiegels op de juiste manier instelt.

Rijden op de weg
Nadat je bekend bent met de voertuigbediening, is het tijd om op de weg te gaan rijden. De instructeur zal je vragen om de auto te starten en te rijden volgens de aanwijzingen van de instructeur. Tijdens het rijden zal de instructeur je aanwijzingen geven en je corrigeren waar nodig. Het kan zijn dat je tijdens de proefles alleen op rustige wegen rijdt, maar soms wordt er ook op drukke wegen gereden.

Evaluatie en advies
Na de proefles zal de instructeur met je bespreken hoe de proefles is verlopen en wat zijn bevindingen zijn. Hij of zij zal ook advies geven over het aantal lessen dat je nodig hebt en hoe vaak je moet lessen om het gewenste niveau te bereiken. Je krijgt ook de gelegenheid om eventuele vragen te stellen.


Een rij proefles is een belangrijke eerste stap in het leerproces van autorijden. Het geeft je een idee van wat je kunt verwachten tijdens de rijlessen en hoe je instructeur je zal begeleiden. Door de juiste vragen te stellen en goed te luisteren naar de instructeur, kun je een weloverwogen beslissing nemen over het vervolg van je rijopleiding.

rijlessen in Gorinchem